myTaste.se

Varmrökt Lax med Citronmajonäs, Avokadoröra och Stekta Grönsaker

 
Sista middag denna påsken, gick i laxens tecken.
Nu är påsken över, med bjudningar och kalas.
Många ägg har det blivit, och sillar i alla former.
I och för sig, här hemma äter vi ägg och sill hela året om.
Idag blev det dock bara ett ägg som vi delade på, det jag använde i majonäsen.
Gjorde en citronmajonäs och avokadoröra som såser till den varmrökta laxen.
Laxen hade jag köpt färdig, så den värmde jag bara lite i ugnen, men man kan äta den kall också.
Stekta upp lite gröna grönsaker till laxen, lätt och gott.
 
 
Citronmajonäs
 
1 ägg
2 dl olja typ rapsolja
1 msk saft av en citron
1 tsk vitvinsvinäger
salt och peppar
 
Lägg alla ingredienser i en mixerbägaren eller i en hög och smal blandarskål.
Ställ stavmixern i botten av bägaren/skålen och starta den.
Rör lite på den så att det kommer luft till stavmixerns blad, på så sätt tjocknar majon.
Kör tills att all olja på ytan är försvunnen, tar max 30 sekunder.
Klart!
 
 
Avokadoröra
 
2 mogna avokado
1 tsk saft från en citron
2 tomater
1/2 röd paprika
salt och peppar
 
Kröp ut avokadon, och mosa den fint.
Skär paprikan och tomaterna i små bitar, ta bort fruktköttet ur tomaterna.
Blanda samman allt och krydda.
 
 
Stekta grönsaker
 
2 stånd broccoli
1 liten påse färsk spenat
1 dm purjolök
1 bukett grön sparris
salt och peppar
 
Skär grönsakerna i jämnstora bitar.
Fräs upp alla grönsaker utom spenaten i smör, tills de mjuknar lite.
Strax innan servering, så tillsätts spenaten, och kryddor.
Spenaten ska inte ligga i mer än i 5 minuter.