myTaste.se

Köttfärssås utan pasta

Idag gjorde jag, en jätteomgång med köttfärssås. Vi ska åka till Lalandia och bada, och då tänkte jag ha med en omgång mat dit. När vi satt och åt maten, tittade jag på barnens tallrikar med pasta och köttfärssås, konstaterade att jag inte saknar pasta, för fem öre. Det är en konstig känsla, eftersom jag alltid har älskat pasta, i alla former [...]

kyckling med varm bovetesallad

Min gamla kamera dog i helgen. Ingen större förlust, den har aldrig varit någon favorit i vår familj. En miljon menyer, och mekanismer som man inte förstår vad man ska använda till. Nu har vi köpt en kanonenkel, visserligen med alternativ, men sådana som man begriper sig på. Det fanns en speciell funktion när man fotograferar mat, så den provade [...]

Köttfärsrutor med pestosallad

Jag konstaterade idag, att stora delar av min familj, har blivit frälst, i Gi-mat vill säga. Jag fyllde år igår, vilket innebar kakor, och kvällsmys med hämtmat. Jag och min man beställde Biff Mexicana, vilket har varit en stor favorit hos oss. Men vi konstaterade, lite lätt förvånade båda två, över en kopp kaffe, att vi saknade vår quinoa och [...]

Low Carb-Bröd med Gojibär

Som jag skrev i ett tidigare inlägg, började jag äta efter Gi-tänk efter julmaten. Jag fick och får fortfarande insperation av böcker och tidningar. Receptet som jag lovade lägga ut, hittade jag i en lördagsbilaga till Kvällsposten, och är Ulrika Davidssons recept. När jag bakat brödet, låter jag det svalna till dagen efter innan jag skivar det, [...]

frukost

Vi börjar med frukost. Det har varit svårast tycker jag. Jag är ingen och har aldrig varit någon frukostälskare, vid sextiden på morgonen. Har klämt i mig två mackor och en kopp kaffe i alla tider, eftersom jag var tvungen. När jag läste i kokböckerna om vad man skulle äta till frukost enligt Gi blev jag bekymrad. De skrev om omeletter och stekta ägg, olika smoothie, yoghurt med färska bär och allt vad det var. Det kändes som en omöjlighet för mig. Efter mycket funderande och letande hittade jag tillslut ett bröd som jag bakade. Det var fullt med frön och nötter, jättegott faktiskt, ska skriva ner det i bloggen.  Müsli gick också bra att äta, med yoghurt naturell, det visade sig vara ett bra alternativ till mig.  Men glutenfrimüsli ofta är mycket sötad, så det började vi göra egen för något år sedan, nu behövde jag bara ändra lite i innehållet så blev även den Gi-riktig, även detta recept kommer jag att skriva in i bloggen.  Jag har även provat med att äta gröt på morgonen, helt ok faktiskt. Till det skulle man ha färskfrukt som sötningsmedel, banan, jordgubbar, eller torkad frukt, vem orkar stå och skala och skiva frukt på morgonen, inte jag? Jag kom på, att jag köpt en påse med portionspåsar med frusen frukt som man skulle ha till smoothies.  Jag delade en sådan påse på två och mikrade frukten lätt, och lade den på gröten, tillsamman med mjölk. Små enkla förändringar, det är det jag tror på, gör man det för stort och dramatiskt tappar man orken, och motivationen.  Tänk över vad som är rimligt för dig, vilken tid har jag på morgonen, vad tycker jag är gott och vad kan jag förbereda på kvällen innan. Jag väljer att lägger krutet på frukosten på helgen istället, när man har tid att njuta av den, då kan man låta fantasin flöda, med kokt ägg, nyttiga bullar (kommer recept också på bloggen) och smoothis.

Vi börjar med frukost. Det har varit svårast tycker jag. Jag är ingen och har aldrig varit någon frukostälskare, vid sextiden på morgonen. Har klämt i mig två mackor och en kopp kaffe i alla tider, eftersom jag var tvungen. När jag läste i kokböckerna om vad man skulle äta till frukost enligt Gi blev jag bekymrad. De skrev om omeletter och stekta [...]

Tankar kring mat

Jag har haft tur och aldrig egentligen behövt bantat, utan jag har under hela min uppväxt istället fått höra att jag var för smal, och behövde äta mer. Men efter två barn, har kroppen ändrats och då har jag ibland kännt, att jag hade lite kilo extra på magen. För att gå ner, har det räckt med att ändrat lite i min kost, för att minska några kilo. Jag tog bort eller minskade min ranson av potatis, pasta och bröd, och ökat grönsakerna i någon vecka eller två. Min man brukade skämta och säga att det var så orättvist, efter som att han fick kämpa så mycket mer. Han tyckte att det räckte med att titta på maten så gick han upp i vikt istället. Det som är intressant är, att när jag nu ser tillbaks, inser jag att omedvetet har ätit efter Gi-metoden hela tiden. Orsaken till att jag och min man, har satsat på Gi-tänket mer helhjärtat denna gång, startade vid jultid. Under många år har jag och min familj, fira jul tillsammans med andra familjemedlemmar. Det har varit mycket mat, och mycket förberedelser, den klasiska julstressen, har alltid infunnit sig i vårt hus. I år gjorde vi helt om, vår familj firade en lugn och fridfull jul ensamma istället. Vi var tillsammans hela julen och njöt.  Jag frågade var och en, vad de helst åt på julbordet, följden blev ett mycket slimmat julbord. Det gjorde att jag och min man började diskutera, maten vi åt i vanliga fall. Som jag nämnt tidigare, har vi både gluten- och laktosintolerans i vår familj, vilket innebär mer planering vid matlagning.  Som två heltidarbetade föräldrar till tonårsbarn, blev det ofta mycket pasta i veckorna. Pasta gick fort att tillaga, och det underlättade när det var snålt med tid till matlagning.  Det fick gå fort eftersom att barnen skulle i väg på olika aktiviteter på kvällen. Vi har vid många tillfällen tidigare ätit mer sallad än vad vi brukar, men ledsnat efter ett tag, men den här gången ville vi satsa mer på planeringen av maten.  Anledningen till att jag skriver detta är, efter ett samtal med min syster. Hon sa någonting som fick mig tänka på, de olika svårigheterna, och hindren som finns kring ändrade matvanor. Jag är inte någon specialist på Gi-mat, utan en glad amatör, som har hittat ett sätt som fungerar för mig, och om någon är intresserad, tänkte jag dela med mig av mina tips. 
Syrran det är är till dig, kram Lola

Jag har haft tur och aldrig egentligen behövt bantat, utan jag har under hela min uppväxt istället fått höra att jag var för smal, och behövde äta mer. Men efter två barn, har kroppen ändrats och då har jag ibland kännt, att jag hade lite kilo extra på magen. För att gå ner, har det räckt med att ändrat lite i min kost, för att minska några kilo. [...]

Lövbiffsgryta med färglad tomatsallad

Är ni som jag, får inspiration till olika maträtter när ni botaniserar bland grönsaker och frukt. Det är sällan köttet eller fisken som får min hjärna och snurra. Jag har nog varit vegetarian i mitt förra liv. Min inspiration till salladen kom när jag såg ett helt hav med körsbärstomater i olika färger röda, gula orange och gröna, helt underbara. [...]

Lax i ugn

Alla i vår familj älskar fisk i alla de former, trots det blir det inte fisk, mer än en dag i veckan. Jag är inte så bra, på fiskrecept. Men hittade ett recept på nätet, som jag provade till middag idag. Köpte lite grön sparris i affären, ja, jag vet det är inte säsong för sparris nu, men min son upptäckte en ny grönska som han tyckte om, så det [...]

Längtar till skördetider

Jag och min familj har blivit beroende av att äta färska grönsaker varje dag. Detta beroende gör att jag längtar till sommaren, när jag kan gå ut och skörda mina egna grönsaker i landet och växthuset. Fröpåsar är redan inköpta. Jag och min granne for till Växthuset i lördags för att botaniserade ibland fröer och drömma om våren.Men än så länge är [...]

Gi-godis

Förra fredagen fixade jag och min dotter lite gi-godis. Min dotter har många träningspass i veckan, och är mycket medveten om vad hon äter, för att orka med dessa. Hon vill gärna prova på några recept, som jag hade hittat i olika gi-kokböcker. Dessa provade vi sedan på min syster och hennes familj, när de kom på lördagen. Smaken var delad mellan [...]
Visa fler inlägg