myTaste.se

Lchf Vitkålsgratäng med Dubbel Marinerad Fläskfilé

 
Söndagsmiddagen idag, blev en vitkålsgratäng med massa ost.
Till det åt vi, fläskfilé som hade fått marinera både i kall och varm marinad.
Låter lite konstigt, men gott blev det.
Först fick fläskfilén ligga i den kalla marinaden i en timme.
Nästa steg blev att, filén och den kalla marinaden åkte ner i en gjutjärnsgryta, och fick koka där på svag värme, 
i 15 minuter.
Det sista steget var att, fläskfilén fick lite stekyta på stekjärnet.
Det hade gått lika bra att grilla för att få stekyta, men det regnade ute så jag ville, inte gå ut:(
Lite ruccolasallad med paprika gjorde rätten komplett.
 
 
Vitkålsgratäng
 
2 liter strimlad vitkål
3 dm purjolök i strimlor
3 dl cream fraiche
200 gram riven ost
salt och peppar
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Börja med att koka den strimlade vitkålen och pujolöken i vatten i ca. 15 minuter.
Häll av vattnet med hjälp av durkslag.
Värm under tiden upp cream fraichen, i en gryta, tillsammans med kryddor.
Tillsätt vitkålen och purjolöksblandningen till cream fraichen, och låt det koka på svag värme i ca.10 minuter.
Tillsätt 100 gram av osten till blandningen och låt det smälta.
Häll sedan allt i en ugnsfast form, och häll resterande osten över gratängen.
Ställ in i nedre delen av ugnen i ca. 45 - 50 minuter.
 
 
Dubbel marinerad fläskfilé
 
1 - 2 st fläskfiléer
2 dl rapsolja
2 msk balsamicovinäger
2 msk grillkrydda
 
Putsa bort hinnor på fläskfiléen.
Dela den i tre delar.
Blanda samman olja, balsamico och grillkrydda.
Lägg ner köttet i marinaden, och låt bitarna ligga kvar i ca. 1-2 timmar.
Häll ner bitarna och marinaden i en gjutjärnsgryta, och låt det småkoka i ca. 15 minuter.
Tag upp bitarna och stek eller grilla den för att få en fin stekyta.