myTaste.se

Palsternacksgratäng

Nu har vi nästan ätit upp julmaten, skönt.
 
Man tröttnar så snabbt på maten, längtade fruktansvärt efter en rejäl sallad, så redan igår så skippade vi julmaten till middag. Istället åt vi varmrökt lax, med en härlig sallad med kikärtor och massa grönsaker och till det en gravlaxsås.
 
Idag blev det palsternacksgratäng med kycklingklubbor.
 

 
Palsternacksgratäng

4 stora palsternackor

1 purjolök

4 dl grädde

1 dl mjölk

salt, peppar

2 dl ost, gärna lagrad

Sätt ugnen på 225°

Skiva palsternackorna och purjolöken i tunna skivor.

Lägg dem i en stor gryta, och tillsätt grädden, mjölken och kryddor. Tänk på att krydda rejält, grädden och rotsakerna kräver det, för att gratängen ska smaka något.

Koka på svag värme under omrörning tills att palsternacksskivorna börjar bli mjuka.

Lägg grönsaksblandningen i en ugnssäker form.

Strö över osten och gratinera tills att "nackorna" är mjuka ca. 40 minuter.

Betyget av familjen blev, mycket gott, vem behöver potatis, rätt bra tycker jag.