myTaste.se

Sheppardspaj

Polentamjöl har ett gi-värde på ca 69, inte helt enligt gi-tänket, men bättre än potatismos som har ett värde på allt mellan 73 till 90 beroende på om man gör den själv eller anväder pulvermos. Med tanke på att potatiskvaliten inte inbjuder till mostillverkning, så hade det blivit det senare värdet. Jag var sugen på Sheppardspaj i går, så jag bytte ut potatismosen mot polentamos, det blev kanonbra. När jag var i farten passade jag på att göra en större sats, för att förbereda dagens middag också. Det blev stekta polentatårtbitar, två flugor i en smäll.




sheppardspaj med polentamos



Köttfärssås

500 gram köttfärs

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 burk krossade tomater

1 tsk chilipulver

2 msk tomatpuré

2 paprikor

1 burk kindney bönor

1/2 purjolök i skivor

salt o peppar



Fräs lök och köttfärs tillsammans, tillsätt resten av ingredienserna, låt koka i 10 minuter minst.



Polentamos

1/2 liter vatten

1 buljontärning

3 dl polentapulver

1 dl persilja

1 vitlöksklyfta (krossad)

salt o peppar

2 dl riven ost



Koka upp vatten och tillsätt buljontärningen. Tillsätt pulvret under omrörning, krydda.





Sätt ugnen på 225°, lägg köttfärssåsen i en ugnsfast form, täck färsen med polentamosen, och strö över ost.

Gratinera i ca. 30 - 40 minuter.




Servera med en grönsallad eller en Coldslaw.