myTaste.se

Lchf- , Gi-, Glutenfria- och Nötfria Chokladbollar

 
 
Idag är det chokladbollensdag.
Tänkte fira det med en hel massa chokladbollsrecept.
 
Tänkte köra favoriter i repris idag
De första recepten bloggade jag om, på nästan på pricken för 6 år sedan på bloggen.
Det andra är från i år.
Det finns lite för alla smaker och allergier i recepten, det är bara att skrolla sig fram till sin favorit.
Där det finns nötter kan man byta ut dem till sesamfrön eller några andra frön istället.

 Prova på, för de första recepten är ett alternativ till, energibars som finns i alla affärer och kostar en förmögenhet. Fördelen med dessa är att du vet vad som är i och jag tycker de är goda och visst ser det underbart ut med alla färgerna.
 
 
Chokladbollar         30 st

100 gram smör
4 msk kakao
1 dl hackad sötmandel
0,5 dl kokosflingor
0,5 dl solrosfrö

1,5 dl fiberhavergryn/eller glutenfria havegryn
1 msk kallt kaffe
2 dl kokos till att rulla bollarna i.

Vispa smöret mjukt med elvisp, blanda samman alla ingredienserna och forma till bollar.
Rulla bollarna i kokos, och kyl i någon timme.

Ett tips! 
Du kan byta ut mandel, kokos, solrosfrön och havregryn mot motsvarande mängd musli.
 
 
 
Solgulabollar           30 st

50 gram smör
2 dl torkade och hackade aprikoser
1 dl kokosflingor
2 tsk apelsinskal
2 msk pressad apelsinjuice
1 dl kokosflingor till att rulla bollarna i

Vispa smöret mjukt.
Tillsätt de övriga ingredienserna och rulla bollarna i kokos.
Smeten är ganska lös men det går.

Ett tips!
Kör allt i en matberedare, det är lättast, men kör inte för länge.
 
 

Hallonbollar       20 st

1 dl frysta hallon
0,5 dl hasselnötter
1,5  dl sötmandel
1 dl kokosflingor till att rulla bollarna i.

Lägg allt i en matberedare och mixa samman degen.
Forma bollarna och rulla i kokosflingor, kyl.
 
 
 
Gröna energibollar            20 st

1 dl solrosfrön
1 dl pumpafrön
1 dl cashewnötter
8 hackade torkade aprikoser
1/2 dl sesamfrön att rulla bollarna i

Lägg allt i en matberedare och mixa samman degen.
Forma bollarna och rulla i sesamfröna, kyl.

Ett tips!
Smeten är ganska hård, men det går att rulla. 
 


 
Chokladbollar
 
100 gram smör
7 dl glutenfria havregryn
1 dl kaffe
200 gram mörk choklad
1 dl röda bär, torkade i påse
 
Rulla bollarna i;
2 dl riven kokos, hackad mandel eller kakao
 
Smält chokladen i kaffet, på svag värme
blanda samman allt i en matberedare, eller för hand.
Låt smeten stå en stund, rulla sedan till lagom stora bollar och rulla dem i valfritt