myTaste.se

Lchf Smördeg

 
Idag har jag börjat testa av att göra smördeg, a la Lchf.
Gick ganska bra, men ska fixa lite till med receptet, men dagens recept fungerar.
Degen är ganska skör, men med varsam hantering så går det.
 
Tänkte visa steg för steg;
 
Smördeg
 
200 gram smör
3 dl mandelmjöl
1 dl kokosmjöl
2 tsk husk
1/2 tsk salt
1,25 dl vatten
2 tsk vinäger (vittvins)
 
Steg 1
Blanda samman de olika mjölen, husk och salt.
Tillsätt 50 gram av smöret, samt vatten och vinäger.
Blanda samman allt till en deg.
Lägg degen i kylen i 30 minuter.
 
Steg 2
Lägg degen på ett bakplåtspapper och täck med plastfolie.
Kavla ut degen så att den nästan täcker pappret.
Hyvla smöret med en osthyvel, och täck halva degen med smörskivorna
 
 
Steg 3
Vik sedan över den otäckta delen, över smöret.
Kavla lätt på degen.
 
 
Steg 4
Vik sedan ihop degen, i tre delar i omlott.
 
 
Steg 5
Lägg in degen och smöret i kylen, och låt de ligga där i minst 30 minuter.
Tag ut degen och smöret, gör om proceduren 2 gånger till, eller tills smöret är slut.
Kyl degen mellan varje gång, i 30 minuter.
Sista gången så kavla ut degen, så att den täcker pappret igen.
 
 
Steg 6
Täck hela degen med plastfolie, på det sättet kan man rulla ihop degen till en rulle.
Rullen kan man frysa eller ha färdig i kylen och kan lätt rullas ut vid behov.