myTaste.se

Lchf Nyårsmeny, nästan helt utan kött eller fisk

Lchf Nyårsmeny, nästan helt utan kött eller fisk
 
Gott nytt år och god fortsättning på det nya året.
Igår lagade jag en nyårsmeny utan kött och nästan ingen fisk.
Det var inte planerat utan, vi konstaterade det under tiden vi åt.
Vi konstaterade även, att det gick hur bra som helst att även utesluta räkorna också, som jag hade i förrätten.
Menyn bestod av Rostad tomatsoppa med chiliräkor och basilikaolja, till förrätt. Till huvudrätt Tagliatelle i gorgonzolaostsås. Till slutet blev det  Citronmascarpone med granatäppelsås med rostade mandelflakes.
 
Förrätt
Rostad tomatsoppa med chiliräkor och basilikaolja
 
 
Rostad tomatsoppa med chiliräkor och basilikaolja 
 
12 normalstora tomater
2 röda lökar
1/2 sololök eller en vitlöksklyfta
5 dl vatten
3 dl grädde
1 buljongtärning
peppar
 
Börja med att sätta igång ugnen på 225 grader
Dela tomaterna i fyra delar och lägg dem på en plåt klädd med bakplåtspapper.
Ställ in ugnen i 20 minuter, ta ut och låt tomaterna svalna något.
Under tiden tomaterna är i ugnen, dela lökarna och bryn dem på svagvärme i en gryta.
Drag av skinnet från tomaterna, och tillsätt dem till löken.
Låt det hela fräsa en stund, tillsätt därefter vatten, buljongtärning och grädden.
Låt soppan småkoka i 10 minuter, mixa den slät med en stavmixer.
 
 
Chiliräkor
 
ca 40 skalade räkor
2 msk olja
1 tsk chiliflakes
peppar
 
Bland oljan med kryddorna och låt de skalade räkorna, ligga i oljan och marinera en stund.
Fräs oljan i marineringen snabbt strax innan servering.
 
Basilikaolja
 
1 dl god olivolja
1 dl basilika
salt o peppar
 
Häll olivoljan i en mixerskål, tillsätt basilikan och kryddorna och mixa allt.
 
 
Huvudrätten 
Tagliatelle i gorgonzolaostsås
 
 
Gorgonzolaostsås
 
200 gram gorgonzolaost
4 dl cream fraiche
salt o peppar
1 dl persilja
 
Lägg ner gorgonzolan tillsammans med cream fraichen i en gryta,
och låt det hela smälta ihop på svag värme.
Krydda med peppar och lite salt.
 
Blanda ihop såsen med en sats tagliatelle, och strö över lite persilja innan servering.
 
 
 
Efterrätt
Citronmascarpone med granatäppelsås med rostade mandelflakes
 
 
 Citronmascarpone med granatäppelsås med rostade mandelflakes
 
500  gram mascarponeost
1 citron 
2 dl grädde
2 granatäpplen
1 dl flagad mandel
(1 ark gelantin)
 
Vispa grädden och blanda samman med osten.
Riv skalet av citronen, dela citronen och pressa ur saften.
Blanda ner skal och saft i osyblandningen
 
Dela granatäpplena och (slå) ut kärnorna i en skål.
Spara lite till graneringresten av kärnorna körs med en mixer.
Häll saften i en finmaskig sil, så att kärnorna silas bort från saften.
Om man vill kan man hetta upp saften och blanda ner ett blötlagt gelantinbland i såsen,
så får man ett gele istället, låt det svalna.
 
Rosta mandeln på 200 grader i ugnen, tills de är gyllne.
 
Lägg mascarponekrämen i ett glas, häll över såsen eller gelen, över krämen.
Ställ in i kylen, tills servering, då även mandeln strös över tillsammans med de sparade hela granatäppelkärnorna.