Lchf Tjocka Revben i Lergryta med Purjolöksgratäng
Lchf Tjocka Revben i Lergryta med Purjolöksgratäng
Dagens middag blev ytterliggare en försmak på julen, tjocka revben gjorda i ugnen. Skillanden från julrevbenen, är att jag gjorde dem i lergrytan istället. De jag gjorde idag, blev inte så juliga eftersom de, inte blev lika hårt stekta som de jag gör i ugnen till jul. Kryddningen var inte "julig" utan med lite sting istället med sambal oelek som krydda. Till det gjorde jag purjolöksgratäng, supergott. Om man vill kan man tilsätta lite ansjovis till gratängen, och man får den perfekta lchf Jansonsfrestelse. Jag sätter in formen med gratängen när köttet är klart, och då hinner den bli klar, medan köttet får vila. Så läng man inte lyfter på lergrytans lock så håller den värmen.

Tjocka Revben i Lergryta
ca 1 kg tjocka revben
1 msk salbal oelek
1 dl olja
1 msk ketchup med stevia
salt o peppar
Börja med att lägga lergrytan i blöt minst en timme innan du ska använda den.
Blanda samman all smaksättning till en marinad.
Gnid in marinaden i köttet, och låt det marineras under tiden grytan ligger i blöt.
Lägg ner köttet i grytan och sätt på locket.
Ställ in i kall ugn, och sätt sedan i gång värmen på 225 grader.
Låt grytan stå inne i ca. 1,5 timme.
Om man vill kan man göra sås på skyn som bildats i botten.
Häll då över skyn i en gryta och tillsätt 1 dl grädde, och låt det koka upp.
Purjolöksgratäng
1 hel purjolök
3 dl grädde
1 buljongtärning
peppar ev. lite salt
Skär hela purjolöken i smala strimlor, även toppen på löken.
Blanda lök, grädde och buljongtärningen samt kryddorna i en gryta, och låt det små sjuda på låg värme.
Låt det sjuda i 15 minuter, häll sedan över allt i en ugnsfastform, och ställ in den i 225 grader i
30 minuter.