myTaste.se

Köttfärslimpa i Lergryta

Att göra köttfärslimpa i lergryta går också bra, det är bara fantasin som sätter gränser. Här har jag valt att servera med blomkål- och broccolimos.
Köttfärslimpa i lergryta
ca. 700 gram köttfärs
1 rödlök hackad
1 gul paprika hackad
1 röd paprika hackad
1 ägg
salt o peppar
2 msk flytande smör
 
Börja med att lägga lergrytan i blöt cirka en timme innan den ska in i ugnen.
Blanda samman alla ingredienser, och forma till en limpa.
Lägg limpan i den blöta, kalla grytan 
Ringla över smöret över limpan.
Sätt på locket, och sätt grytan i en KALL UGN
När lergrytan står i ugnen sätter man på värmen, den ska vara 225 grader
Låt grytan stå i ugnen ca 2 timmar
Ta upp köttet och låt det vila medan man gör såsen och moset.
 
Ta resterande sky och häll den i en kastrull, tillsammans med 1 dl grädde eller cream fraiche, låt det koka upp.
 
Blomkål- och broccolimos
1 blomkålshuvud
1 broccolihuvud
1 paket philadelphiaost
salt o peppar
 
Koka grönsakerna tills att de är mjuka, häll över dem i ett durkslag.
Ställ tillbaka dem på plattan så att vattnet ångas av. 
Tillsätt ost och kryddor, mosa med en stavmixer tills moset blir slätt.