myTaste.se

Gi-pizza

Hej igen. Är på lite bättre humör nu, och bestämde mig för att göra pizza till middag idag. Ingen av oss i familjen är någon storätare av pizza i vanliga fall, men ibland kan det vara gott. Har inte ätit pizza detta året, så jag tänkte överraska dem med det ikväll. Har läst i många recept på pizzabotten men de består ofta av dinkel, eller fullkornsmjöl, men eftersom att vi inte kan äta vanligt mjöl, pga. glutenintolerans, så fastnade jag för receptet med husk på, Tastelines hemsida. Husk har vi alltid hemma eftersom att vi använder det när vi bakar.






Lite information om husk;

FiberHusk innehåller 100 % pulveriserat psylliumfröskal. Det har visat sig att de gelébildande fibrerna i psyllium till stor del har samma egenskaper som gluten i samband med bakning.
Tack vare sitt rika innehåll av kostfiber (85%) har fiberHusk förmågan att suga upp vätska och svälla. Det ger en geléartad konsistens som binder samman degen.

Degen får en mer "normal" konsistens vilket gör den mer lättarbetad. Den kladdar mindre och blir, framför allt, kavlingsbar.
FiberHusk är helt smak- och luktfri. Det syns inte heller i det färdigbakade brödet. På så vis fungerar fiberHusk även utmärkt till bakpulverdegar, mjuka kakor, småkakor och kex.
FiberHusk är, på grund av sitt rika fiberinnehåll, också ett mycket bra fibertillskott. Det kan med fördel även användas som fibertillskott vid bakning av vanligt, ej glutenfritt, bröd. Vid bakning av t.ex grovt bröd ger fiberHusk ett saftigare och mindre smuligt bröd. Detta tack vare sin förmåga att suga upp vätska och binda samman brödet.

FiberHusk kan även ersätta ägg i t.ex. sockerkaka och pannkakor.




Pizzadeg som räcker till två stora pizzor

3 ägg

1 nypa salt

6 msk olivolja

1 1/2 dl grädde

4 1/2 msk husk

1 tsk oregano





Sätt ugnen på 200 °C.

Vispa äggen med salt, olja och grädde. Tillsätt fiberhusk och låt svälla i några minuter.

2. Blanda i kryddorna och rör om. Bred ut degen på en pappersklädd plåt.

Grädda i ugnen i 15 minuter.



Tomatsås

2 msk tomatketchup

2 msk olivolja med vitlökssmak

1 tsk oregano









Laxpizza


1 paket rökt lax ca. 10 skivor

100 gram färsk bladspenat

1 avokado i skivor

8 körsbärstomater

1 pkt mozzarella ca. 200 gram

lite dill




Sätt ugnen 250 grader

Bred över hälften av tomatsåsen över pizzan, tillsätt spenaten och dela osten i mindre bitar och lägg över, grädda i ca 10 minuter.

Lägg på laxen, avokadon, tomaterna samt dillen, servera genast.










Kalkonpizza


1 pkt kalkonbacon

6 skivor kalkonsalami

100 gram färsk bladspenat

8 körsbärstomater

1 pkt mozzarella ca.200 gr

1 tsk oregano





Sätt ugnen på 250 grader.

Bred resterande tomatsås över bottnen.

Lägg på bladspenat, köttet, tomaterna och osten i nämnda ordning, grädda i 14 minuter.

Strö över oregano, och servera.




Till pizzorna hade vi mango- och vitkålssallad.






Mango- och vitkålssallad

1/2 litet vitkålshuvud
(helst den nya späda kålen)

1 mango

1/2 honungsmelon

1 tsk mango balsamicovinäger





Strimla och dela kålen, mango och melon i mindre bitar.

Blanda i en skål och tillsätt vinägern.






Familjen tyckte det var jättegott, så det kommer vi att göra fler gånger.


Smakrik måltid!

#1 - - Susanne Persson:

Kalkon pizzan blev det ikväll, gott:-)Hittade inte husk på Willys köpte istället ngt annat som personal rekommenderade och degen blev rinnig!!Gjorde med en glutenfri botten! blev en "tung pizza" pga av den bottnen jag gjorde. Du får berätta mer så jag gör rätt...kram på daj:-)