myTaste.se

Lchf Grönsakssoppa med Frikadeller

 
Soppa igår och då blev det en grönsakssoppa med frikadeller.
Frikadellerna är valfritt tillbehör, men rekommenderar dem, då det blir gott.
Eftersom de tillagas i soppan blir det mer smak i soppan också.
De man får tänka på när man kokar kött, är att man får ta bort skummet av äggvitan,
som kommer upp på ytan.
Det är köttet som släpper det vid kokpunkten, men det är lätt att ta bort med en sked.
 
Lite grillade ostmackor till och så är middagen klar.
 
 
Grönsakssoppa
 
1 broccolistånd
4 dl strimlad vitkål
2 morötter
2 dm purjolök
1 squash
2 buljongtärningar, grönsaks eller höns
1 liter vatten
peppar
 
Skär grönsakerna i mindre bitar, allt utom broccolin.
Bryn dem lätt i en gryta, en lite stund utan att de tar färg.
Tillsätt buljontärningar och vatten.
Låt soppan koka i minst en 1 timme på svag värme.
När det är 20 minuter kvar, så tillsätt broccolin som är dela i mindre bitar.
 
 
Frikadeller
 
300 gram färs av valfri sort
salt och peppar
1 msk torkad timjan eller 2 msk färsk timjan
 
(1 liter vatten + 2 buljongtärningar)
 
Blanda samman allt, och forma mini köttbullar ca. 1 tsk stora.
Om de ska koka med i soppan, så tillätt dem när det är 30 minuter kvar tills soppan är klar.
 
Om man inte vill ha dem i soppan, utan vid sidan om, så gör så här istället;
Koka upp vatten och buljongtärningar.
Tillsätt de okokta frikadellerna till de kokande vattnet, och sänk värmen, tills de småkokar.
När frikadellerna flyter upp till ytan är de klara.
Buljongen som används, kan senare användas till grund för soppa eller sås.