Grova glutenfria pizzabullar och rågsiktspizzabullar
Det har varit lite svalare i luften idag, då fick jag fart, trots handen, att baka lite pizzabullar. Iklädd kirurghandske ovanpå bandaget, angrep jag degen, med en arbetande hand och en som fanns där som ett moraliskt stöd. Det såg nog roligt ut, men det gick ganska bra, faktiskt. Såret har läkt ganska så bra och snabbt, tycker jag, smärtan i pek- och ringfingret är det dock värre med. Knivsspetsen nuddade förmodlingen vid något som hörde till det fingrarna. Nog med skaderapport, nu tillbaks till dagens bravader.
Grova glutenfria pizzabullar, skulle jag göra hade jag bestämt.
Min man är glutenintolerant, och tränar ett par gånger i veckan landsvägs och mountingbikecykling. Han liksom jag är noga med vad vi äter, och undviker onyttiga matvaror. Som gluten och laktosintoleranta, har vi det i och för sig lätt att undvika snabbmat, och onyttigheter eftersom att vi lagar nästan all mat i från grunden. Det som är svårare och kräver mer tankeverksamhet, är att få in så mycket fibrer, som möjligt i hans mat. Vi andra kan välja fullkorn, havrefibergryn, också vidare. Men det har kommit mer på marknaden nu, till exempel en mix till fiberbröd, vilken Finax marknadsför. Annars är det till att tillföra olika frön, kärnor och bönor till degen.
Grova glutenfriapizzabullar och småpizzor
ca 40 bullar eller 20 småpizzor
Deg;
1 dl olja
5 dl mjölk
50 gram jäst
1 tsk salt
1 tsk socker
2 tsk fiberhusk
1 ägg
ca. 700 gram fiberbrödmix
300 gram vanlig mjölmix
♦
Sätt ugnen på 225 grader
Blanda mjölk och olja och värm till fingervarmt.
Smula i jästen, häll i fiberhusk, salt och socker. Rör om så att jästen löser sig.
Tillsätt ägget och ca 11 dl av mjölet. Arbeta till en smidig deg.
Låt degen ska nu jäsas i 30 minuter i degbunken.
Arbeta därefter degen på mjölat bakbord. Dela den mitt itu.
Kavla ut till en rektangel, ca ½ cm tjock, eller till 10 små pizzor.
Lägg på den våta fyllningen först och strö sedan över osten (se nedanstående recept)
Rulla ihop som en rulltårta.
Skär rullen i ca 2 cm tjocka skivor. Lägg på bakplåt att jäsa i 30 minuter.
Pensla med ägg.
Grädda mitt i ugnen i ca. 15 minuter.
Fyllning;
2 grillade paprikor i olja
300 gram strimlad röktskinka
100 gram strimlad salami eller kryddstarkkorv
100 gram färsk bladspenat
1 stor bunt färsk oregano, eller 2 tsk torkad
3 msk olivolja
3 dl riven ost
salt o peppar
♦
Mixa och blanda paprikor, olja, oregano, salt, peppar och spenat till en slät massa.
Blanda den med skinkan och korven.
(Se ovanstående recept)
Rågsiktspizzabullar
40 st bullar eller 20 småpizzor
Deg;
1 dl olja
5 dl mjölk
50 gram jäst
1 tsk salt
1 tsk socker
1 ägg
ca. 13 dl rågsikt
1,5 dl solrosfrön
1,5 dl linfrön
♦
Sätt ugnen på 225 grader
Blanda mjölk och olja och värm till fingervarmt.
Smula i jästen, salt och socker. Rör om så att jästen löser sig.
Tillsätt ägget, solrosfrö och linfrö samt ca 11 dl av mjölet. Arbeta till en smidig deg.
Låt degen ska nu jäsas i 30 minuter i degbunken.
Arbeta därefter degen på mjölat bakbord. Dela den mitt itu.
Kavla ut till en rektangel, ca ½ cm tjock, eller till 10 små pizzor.
Lägg på den våta fyllningen först och strö sedan över osten (se nedanstående recept)
Rulla ihop som en rulltårta.
Skär rullen i ca 2 cm tjocka skivor. Lägg på bakplåt att jäsa i 30 minuter.
Pensla med ägg.
Grädda mitt i ugnen i ca. 15 minuter.
Fyllning;
2 grillade paprikor i olja
300 gram strimlad röktskinka
100 gram strimlad salami eller kryddstarkkorv
100 gram färsk bladspenat
1 stor bunt färsk oregano, eller 2 tsk torkad
3 msk olivolja
3 dl riven ost
salt o peppar
♦
Mixa och blanda paprikor, olja, oregano, salt, peppar och spenat till en slät massa.
Blanda den med skinkan och korven.
(se ovanstående recept)
Servera med en sallad, tex. spenat, broccoli, nektariner, oliver, paprika och fetaost.
Buon appetito!