myTaste.se

Panerade Blomkålsbiffar med Ratatouille, Purjolökstuvning och Tzatziki

 
 
 
Det har varit ett tag sedan jag lade upp några recept på bloggen, men nu kommer det lite nya.
Tänkte lägga upp lite recept utan kött, fisk eller mitt i mellan.
 
Återkommer med fler recept under de närmaste dagarna, så håll utkik.
Även de, kommer vara utan kött eller fisk utan vegetariska.
 
Välkomna tillbaks.
 
 
 
 
 
Panerade Blomkålsbiffar
 
1 blomkålshuvud
50 gram philadephiaost
1 dm purjolök
2 dl riven ost gärna med mycket smak, tex. parmesanost eller västerbottensost
1 dl pumpafrön
1dl sesamfrön
1/2 msk torkade kryddor, tex. dragon, salvia
eller
1 dl färska kryddor
salt och peppar
 
Sätt ugnen på 225 grader.
 
Skär blomkålen i mindre bitar och koka dem mjuka i saltat vatten
Häll av vattnet ordentligt , låt det stå en bra stund och rinna av i ett durkslag.
Häll ner blomkålen i en skål och tillsätt philadelfiaosten och blanda väl till en mos.
Gör det med en elvisp eller förhand.
Det bästa är om man har kokat blomkålen och gjort mosen dagen innan.
Det går bra att göra biffarna samma dag, men låt då mosen stå ett par timmar,
så att den "sätter" sig och blir lite tjockare.
Tillsätt den rivna osten och den tunt skivade purjolöken samt kryddor till mosen.
Blanda allt väl och låt det stå en liten stund.
Under tiden kan man mixa pumpafrön och sesamfrön till mjöl.
Häll hälften av frömjölet på en bakplåtskläddplåt så det blir ett jämnt lager.
Forma biffar av moset med blöta händer, storleken väljer man själv.
Lägg biffarna på plåten med frömjölet och strö över resten av mjölet över biffarna.
Fortsätt forma biffarna på plåten, så att de täcks med frömjölet.
Sätt in biffarna i nedre delen av ugnen i ca. 15 minuter, kolla så att de inte bränns.
Höj plåten i till mitten på ugnen och låt biffarna stå i 10 minuter till.
 
 
Purjolöksstuvning
 
1 stor purjolök
3 dl cream fraiche
1 grönsaksbuljongtärning
1 dl vatten
salt och peppar
 
Skölj och skär hela purjolöken i smala ringar.
Bryn dem utan att de tar färg, i smör eller olja i en stekpanna på låg värme.
När purjolöken blivit mjuk, så tillsätt buljongtärningen och cream fraiche, samt vattnet.
Låt den koka på svag värme tills det blivit krämigt.
Smaka av med kryddor.
 
   
Ratatouille
 
1 zucchini / squash
1 röd paprika
250 gram champinjoner
1 gul lök
3 mogna tomater
1 msk tomatpuré
1 msk franska kryddor
salt peppar
 
Skär alla grönskaker lika stora bitar, och bryn dem lätt i smör eller olja.
Tillsätt tomatpuré, samt krydda.
Låt det hela koka ihop en stund under lock, tills grönskerna blivit mjuka.
Låt det koka utan lock en lite stund i slutet, så att ratatoullin blir lite tjockare.
 
 
Tzatziki
 
2 dl cream fraiche
1 gurka i små tärningar
1 krossad vitlöksklyfta, eller 1/2 tsk vitlökspulver
salt och peppar
 
Blanda allt till en sås.