myTaste.se

Blomkålsnuggets, Blomkålsrisotto och Rödlöksmarmelad

Även idag blir det vegetariskt till middag.
Körde hårt med blomkål idag.
Jag gjorde en typ av nuggets på blomkål, samt en risotto med blomkålsris.
Till det blev det en rödlöksmarmelad.
Hade kvar rocculapesto sedan igår, och sen gjorde jag en sås, med smak av curry samt lite avokadoröra.
Prova det blev kanongott.
 
 
Blomkålsnuggets
 
1 blomkålshuvud
1 dl sesamfrön
1 dl pumpakärnor
1/2 tsk salt
lite peppar
1 ägg
ca. 1 dl vatten
 
1 dl sweet chilisås
2 msk vatten
 
 
Sätt ugnen på 225 grader.
Börja med att dela blomkålen i mindre buketter.
Mal sesamfrön och pumpakärnor till mjöl.
Blanda sedan samman mjölet, med salt, peppar, ägg och vatten.
Blanda allt till en smet, och låt den stå en liten stund och svälla.
Eventuellt behöver du tillsätta lite vatten till, det ska bli som en pannkakssmet i tjocklek.
Chilisåsen blandas med vattnet och ställs åt sidan så länge, de ska användas lite senare.
Doppa blomkålsbuketterna i smeten så att de täcks.
Lägg dem på en bakpappersklädd plåt.
Sätt in dem i ugnen i ca. 20 minuter.
Ta ut dem och doppa varje bukett i chilisåsen.
Lägg dem sedan på ugnsgaller som man ställer över det bakpappersklädda plåten, eller bara tillbaka på plåten.
Ställ tillbaka in i ugnen igen i ca. 30 minuter, har du varmluftsugn, så behövs det nog bara 15-20 minuter.
Ha koll så att de inte bränns, de ska bara bli gyllene.
 
 
Blomkålsrisotto
 
1/2 blomkålshuvud
1 röd paprika
1 rödlök
4 soltorkade tomater i olja
2 msk olivolja
100 gram halloumiost
olivolja
salt och peppar
lite krydda efter smak, tex. oregano, basilika eller salvia
1/2 dl vatten
 
Börja med att riva eller mixa blomkålen till ett "ris"
Skär alla grönsaker och osten till mindre tärningar/bitar.
Bryn dem i oljan från de soltorkade tomaterna, samt lite olivolja, tills de blivit lite mjuka,
tillsätt blomkålsriset och vatten.
Krydda efter smak.
Låt det hela gå på svag värme en stund, så att "riset" blir lite mjukare.
 
 
Rödlöksmarmelad
 
1 rödlök
1 msk balsamicovinäger
2 msk rödvin
1 tsk kinesisk soja
peppar
 
Skiva en rödlök i tunna skivor.
Häll olivolja i en stekpanna och tillsätt rödlöken.
Låt det steka på svag värme tills att löken är mjuk.
Tillsätt resten av ingredienserna, och låt det gå på svag värme,
tills att vätskan nästan helt, har försvunnit.
 
 
Currysås
 
1 dl cream fraiche
2 msk majonäs
i msk curry
 
Blanda samman allt.
 
 
Avokadoröra
 
1 mogen avokado
1 dl cream fraiche
salt och peppar
 
Mosa avokadon och blanda med cream fraiche, och krydda.