myTaste.se

Studentmat och Ensamhushåll Vecka 1 Köttfärs

 
Okej, då kör vi recepten från igår.
Jag kommer att skriva ner arbetet i steg för steg, vilket underlättar om man inte är så van i köket.
Det tog min son ca. 2,5 timme från att han började skala grönsakerna, tills att all mat låg i sina matlådor och var klara.
 Maträtterna går bra att frysa, men klarar sig i kylen hela veckan, om man inte vill frysa in dem.
Att köpa in minst 5 matlådor,  är en smart sak att göra, men man kan förvara maten i skålar och formar också i kylen, med plast över.
 
Råvarorna som vi inhandlade, gick på ca. 150 kronor sammanlagt.
 
Vi köpte;
2 kg färs
1 lök
1 förpackning krossade tomater 
1 liten bit vitkål, eller 1/2 påse färdig skuren
1 förpackning vita bönor i tomatsås
1 paprika
3 morötter
2 palsternackor
3 dl riven ost
 
Basvarorna som redan fanns hemma;
5 dl Pasta
1 hönsbuljongtärning 
smör
1-2 dl ketchup
salt peppar oregano chili
 
Av dessa skapade vi 5 olika maträtter, vilket i sin tur blev ca. 7-8 måltider.
Det är regäla rätter, så en del kan man dela upp i 2 portioner.
 
 
Vi lagade;
 
Köttfärssås
Köttfärssoppa
Chili con carne
Pastagratäng
Köttfärsbiffar med rotsaker
 
 
Gör så här; 
  1. Börja med att sätta igång ugnen på 225 grader
  2. Tag fram 3 grytor
  3. Skala alla grönsakerna
  4. Hacka löken fint
  5. Skala och dela 1 palsernacka, 2 morötter och 1/2 paprikan i lite större bitar.
  6. Skär de resterande grönsakerna i mindre bitar.
  7. Tag 1/5 av färsen och lägg ner i en skål, tillsammans med, 1 dl riven ost, 1 tsk salt, och 1 tsk peppar.
  8. Blanda väl och forma till biffar.
  9. Lägg biffar och de grönsakerna som är delade i större bitar, i en ugnssäker form.
  10. Krydda grönsakerna lite.
  11. Sätt in i nedre delan av ugnen i 20 minuter, höj där efter till i mitten och låt det stå inne i 20 minuter till.
  12. Häll vatten i en gryta och när det kokar, tillsätt 5 dl pasta av valfri sort.
  13. Tag resterande färs och lägg ner det i en större gryta, och bryn den lätt.
  14. Tillsätt den löken och bryn lite till.
  15. Därefter krydda med 2 tsk salt, 2 tsk peppar och 1 msk oregano.
  16. Häll ner tomatkrosset, och ketchupen.
  17. Låt köttfärssåsen, koka i 10 minuter.
  18. När pastan är klar, så häll av vattnet.
  19. Häll över 1/4 av köttfärssåsen i en annan gryta och tillsätt de vita bönorna och tillsätt 1/2 tsk chili.
  20. Låt chili con carnen små koka i sin gryta.
  21. Häll 2/3 av pastan i en ugnssäker form, häll över 1/4 av köttfärsen och blanda om.
  22. Häll sedan över resterande rivna osten över.
  23. Sätt in i ugnen och låt den stå där tills osten smält och fått fin färg.
  24. Häll den resterande pastan i en matlåda och häll över 1/4 köttfärssås.
  25. Nu är det kvar 1/4 köttfärssås i grytan, tillsätt buljongtärning och 5 dl vatten.
  26. Tillsätt de restenade grönsakerna som är skurna i mindre bitar.
  27. Låt soppan koka på svag värme i ca. 20 minuter, tills att grönsakerna är mjuka.
  28. Häll upp soppan i en skål och låt den svalna.
  29.  
 
#1 - - Linda HolEriks:

Goda recept och jätte bra att du är så tydlig!

Svar: Va kul att det uppskattas. Lola
Lola

#2 - - Linda HolEriks:

Ja alla recept och tips inom matlagning är jag tacksam över, då jag har tappat lusten och känslan för matlagning

Svar: Kul pm jag kan hjälpa igång dig. Lycka till/ Lola
Lola