Studentmat och Ensamhushåll Vecka 1 Köttfärs
Okej, då kör vi recepten från igår.
Jag kommer att skriva ner arbetet i steg för steg, vilket underlättar om man inte är så van i köket.
Det tog min son ca. 2,5 timme från att han började skala grönsakerna, tills att all mat låg i sina matlådor och var klara.
Maträtterna går bra att frysa, men klarar sig i kylen hela veckan, om man inte vill frysa in dem.
Att köpa in minst 5 matlådor, är en smart sak att göra, men man kan förvara maten i skålar och formar också i kylen, med plast över.
Råvarorna som vi inhandlade, gick på ca. 150 kronor sammanlagt.
Vi köpte;
2 kg färs
1 lök
1 förpackning krossade tomater
1 liten bit vitkål, eller 1/2 påse färdig skuren
1 förpackning vita bönor i tomatsås
1 paprika
3 morötter
2 palsternackor
3 dl riven ost
Basvarorna som redan fanns hemma;
5 dl Pasta
1 hönsbuljongtärning
smör
1-2 dl ketchup
salt peppar oregano chili
Av dessa skapade vi 5 olika maträtter, vilket i sin tur blev ca. 7-8 måltider.
Det är regäla rätter, så en del kan man dela upp i 2 portioner.
Vi lagade;
Köttfärssås
Köttfärssoppa
Chili con carne
Pastagratäng
Köttfärsbiffar med rotsaker
Chili con carne
Pastagratäng
Köttfärsbiffar med rotsaker
Gör så här;
- Börja med att sätta igång ugnen på 225 grader
- Tag fram 3 grytor
- Skala alla grönsakerna
- Hacka löken fint
- Skala och dela 1 palsernacka, 2 morötter och 1/2 paprikan i lite större bitar.
- Skär de resterande grönsakerna i mindre bitar.
- Tag 1/5 av färsen och lägg ner i en skål, tillsammans med, 1 dl riven ost, 1 tsk salt, och 1 tsk peppar.
- Blanda väl och forma till biffar.
- Lägg biffar och de grönsakerna som är delade i större bitar, i en ugnssäker form.
- Krydda grönsakerna lite.
- Sätt in i nedre delan av ugnen i 20 minuter, höj där efter till i mitten och låt det stå inne i 20 minuter till.
- Häll vatten i en gryta och när det kokar, tillsätt 5 dl pasta av valfri sort.
- Tag resterande färs och lägg ner det i en större gryta, och bryn den lätt.
- Tillsätt den löken och bryn lite till.
- Därefter krydda med 2 tsk salt, 2 tsk peppar och 1 msk oregano.
- Häll ner tomatkrosset, och ketchupen.
- Låt köttfärssåsen, koka i 10 minuter.
- När pastan är klar, så häll av vattnet.
- Häll över 1/4 av köttfärssåsen i en annan gryta och tillsätt de vita bönorna och tillsätt 1/2 tsk chili.
- Låt chili con carnen små koka i sin gryta.
- Häll 2/3 av pastan i en ugnssäker form, häll över 1/4 av köttfärsen och blanda om.
- Häll sedan över resterande rivna osten över.
- Sätt in i ugnen och låt den stå där tills osten smält och fått fin färg.
- Häll den resterande pastan i en matlåda och häll över 1/4 köttfärssås.
- Nu är det kvar 1/4 köttfärssås i grytan, tillsätt buljongtärning och 5 dl vatten.
- Tillsätt de restenade grönsakerna som är skurna i mindre bitar.
- Låt soppan koka på svag värme i ca. 20 minuter, tills att grönsakerna är mjuka.
- Häll upp soppan i en skål och låt den svalna.
-
Goda recept och jätte bra att du är så tydlig!