myTaste.se

Lchf Chili i Lergryta

 
Söndag, och kallt och ruggigt väder.
Har blivit bortskämda, med sol och lite värme de sista veckorna, men inte idag, brrrrrrr.
Det fick bli en värmande chili till middag idag, så vi fick upp värmen igen.
Gjorde den i lergryta, så kunde jag ligga under filten, under tiden ugnen gjorde jobbet.
Det går jättebra att använda en stekgryta istället, om man inte har en lergryta.
Vilken färs man vill använda, är upp till var och en, jag använde nötfärs idag.
Hade en enkel sallad till, och en kall sås med citron i.
 
 
Chili i lergryta
 
ca.1 kg färs av valfri sort
1 stor röd lök i bitar
2 vitlöksklyftor i bitar
3 msk balsamicovinäger
1 förpacking krossade tomater
2 msk tomatpuré
2 msk sambal oelek
salt och peppar
 
Börja med att lägga lergrytan i blöt, i minst 30 minuter innan man ska använda den.
Lägg ner alla ingredienser i en stor bunke, och blanda om ordentligt.
Häll ner köttblandningen i lergrytan, och lägg på locket.
Ställ in grytan i en kall ugn, på nedersta falsen.
Ställ ugnen på 225 grader, och glöm bort den i 1,5 timme.
När tiden gått, tag ut grytan och ta av locket.
 Det köttet drar ihop sig till större bitar under gräddningen i ugnen, men det är bara till att,  hacka isönder köttet i mindre bitar.
Sätt in grytan igen, utan lock i 10 minuter till, sedan är det klart att servera.
 
Om man gör det i stekgryta, så gör på samman sätt, men i stället för att sätta in grytan i ugnen, låt det gå på svag värme på spisen, med locket på i minst 1,5 timme.
 
 
Citronsås
 
2 dl creamfraiche
1 tsk salt eller 2 tsk örtsalt
svartpeppar
1 msk saft av en citron
 
Blanda samman allt till en sås.