myTaste.se

Lchf kakor utan nötter och mandel

Muffins, chokladbollar och kakor utan nötter och mandel
 
Det är inte lätt baka lchfkakor och bröd om man inte kan äta nötter eller mandel. De flesta recepten på bröd och kakor baseras oftas på dessa produkter. Jag har provat att baka med sesamfrön, solrosfrön och pumpafrön istället för mandel och nötter och det gick alldeles utmärkt. Det finns sesammjöl att köpa på nätet, men liksom mandelmjöl, så kostar det orimligt mycket tycker jag. Har istället valt att mal mina frön i mixern, vilket går hur bra som helst. Tidigare har jag lagt ut Grundrecept till Lchfbröd, grundreceptet som bygger på profibrer, vilket man kan använda om man inte kan äta nötter. Nu kommer även de omgjorda recepten till muffins, chokladbollar och Choklad cookies, även de utan nötter och mandel nu.
Det man kan tänka på är frömjölet, kräver mer vätska, än vad mandel och nötter gör. Jag har valt att minska "mjölmängden" i mina recept, de gäller att prova sig fram.
 
 
Lchf muffins utan nötter och mandel
 
4 ägg
2,5 dl sesamfrön 
1 msk fiberhusk
1 tsk stevia
2 tsk bakpulver
1 msk kakao
100 gr smör
1 dl vispgrädde
100 gram mörk choklad
 
Sätt ugnen på 175 grader
 
Vispa äggen fluffiga
Mal sesamfröna till mjöl
Blanda samman sesamjölet, stevia, bakpulver, kakao.
Smält smöret och tillsätt chokladen, samt grädden.
Blanda ner "mjöl"blandningen i äggvispet och tillsätt smörblandningen.
Blanda väl och låt svälla i ca. 10 minuter
Klicka ut smeten i muffinsformar, ca.12 st.
 
Här kan man om man vill, tillsätta hallon, eller jorgubbar. Tryck ner ett par bär, rakt ner i formarna. 
Grädda i undre delen av ugnen i ca. 15 minuter, höj sedan plåten till i mitten och fortsätt grädda i 15 minuter till.
 
 
Hallon- eller chokladcream cheese frosting
 
200 gram Philadelphiaost
1 msk flytande smör
zest av en citron
1/2 dl hallon mosas
eller 50 gram smält choklad.
 
Blanda samman och spritsa över cupcakes, när de svalnat.
 
 
 
Chokladbollar utan nötter och mandel
 
1 dl sesamfrön
1 dl pumpafrön
1 dl solrosfrön
1 msk kakao
1/2 tsk stevia
50 gram mörk choklad
75 gram smör
1 msk kaffe
 
Mal samman alla fröna till mjöl. Blanda mjölet, med kakaon och stevian.
Smält chokladen och kaffet.
Blanda mjölblandningen med smöret och tillsätt choklad/kaffesmältet.
Låt stå i kylen i 30 minuter
Blanda samman allt och forma till små bollar.
Rulla i bollarna i sesamfrön
Klart!
 
 
 
Choklad cookies
 
1 dl sesamfrön
1 dl pumpafrön
1 dl solrosfrön
1/2 msk kakao
1 tsk stevia
1 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
100 gr smör
2 ägg
100 gram mörk choklad
 
Sätt ugnen på 200 grader
 
Mal samman alla frön, men inte så fint. Det får gärna finnas lite hela frön kvar.
Blanda samman alla torra ingredienser.
Hacka 50 gram av chokladen i mindre bitar och tillsätt det till mjölblandningen
Vispa smör och ägg tillsammans tills att det är smidigt.
Smält de kvarvarande 50 gram i ett vattenbad, tillsätt till smöret.
Fortsätt även att blanda ner de torra ingredienserna till smörblandningen.
Forma smeten till platta kakor ca. 20 st, och lägg på en klädd plåt.
Grädda nederst i ugnen ca. 10- 15 minuter, höj plåten till mellanläge i ca. 10 minuter till.