myTaste.se

Lchf Vitkålsgratäng med lergrytsstekt ytterfilé

Lchf Vitkålsgratäng med lergrytsstekt ytterfilé
 
Lergrytan åkte fram idag, gillar att använda den allra helst på helgen, det blir en känsla av långkoksmat. Ni vet som söndagsmiddagen, som man hade när man var liten. Undrar varför det har försvunnit, att laga söndagsmiddag? Det var den dagen man fick efterrätt, och kanske t.o.m dricka läsk till maten, rena stenåldern, för mina barns generation. Jag röstar för att införa söndagsmiddagen, så våra barn får lära sig att laga mat, och framför allt att familjen tar sig tid att, sitta ner och äta tillsammans. Jag gjorde vitkålgratäng till ytterfiléen, och en enkel guacamole. Sätt in och gratinera vitkålsgratängen, under tiden lergrytan vilar efter tillagningen.
 
 
 
Ytterfilé i Lergryta
 
1 paket ytterfilé
2 msk olja
2 tsk rosemarin
salt o peppar
 
Ställ lergrytan i blöt en timme innan du sätter in den i ugnen, ta samtidigt ut ytterfiléen från kylen,så att köttet inne är kylskåpskallt, när du lägger det i grytan.
Lägg köttet i grytan häll olja och kryddor över köttet.
Lägg på locket och ställ in grytan i en kall ugn, och sätt på ugnen på 225 grader.
Låt lergrytan stå i ugnen i 1,5 timme. Ta fram grytan och låt den stå och vila i 25 minuter.
 
 
Vitkålsgratäng
 
1 liter strimlad vitkål
1 gul lök i strimlor
2 dl cream fraiche
2 dl grädde
1 tsk sambal oelek
salt o peppar
1 dl riven ost
 
Bryn vitkål och löken i en kastrull, utan att det tar färg, tills att vitkålen börjar bli mjuk.
Tillsätt alla ingredienser utom osten, och låt det småsjuda i 20 minuter.
Häll gratängen i en ugnsfastform och strö över osten.
Ställ in gratängen i nedre delen av ugnen och gratinera den i 225 grader i 25 minuter
 
 
Enkel guacamole
 
2 avokado
2 salladslökar
2 tomater
salt o peppar
lite pressad citron
 
Gröp ut avokadon och dela eller mosa dem i mindre bitar.
Dela löken och tomaterna i mindre bitar
Blanda samman allt med resten av ingredienserna, låt stå i kylen en stund innan servering.