Lchf Vörtbröd
Lite fingerträning
Tänkte ha lite träning med det skadade fingret, genom att skriva lite recept till er. Skulle lagt ut dessa tidigare, men sedan hände knivolyckan, så de fick stå på vänt.
Här kommer första, det är vörtbröd. Har inte russin i utan torkade tranbär. De är inte alls så söta, utan syrliga, vilket blir väldigt gott i bröd.
Vörtbröd
250 gr kesella eller cream fraiche
6 ägg
100 gr mandel
50 gr nötter
50 gr sesamfrön
2 msk husk
1,5 tsk salt
2 tsk bakpulver
2 msk väska i form av vatten, Rom eller Whisky
100 gr grovhackad mandel
1/2 påse vörtkryddor
1 dl tranbär
Börja med att sätta ugnen på 175 grader
Knäck alla äggen tillsammans med kesellan eller cream fraiche i en bunke och vispa samman dem.
Mal nötter och blanda samman dem tillsammans med resten av de torra ingredienserna, samt tranbären.
Tillsätt ”mjölblandningen” i omgångar tillsammans med vätskan i äggvispet, med en slickepott.
Låt smeten stå och svälla i minst 10 minuter.
Klicka i smeten i en smord bakform 1,5 liters.
Sätt in formen i nedre delen av ugnen i ca. 80 min.
Kolla om det är färdigt, genom att stjälpa upp brödet försiktigt och knacka under, för att kolla om det låter ihåligt
Låt brödet svalna innan man skär i det.