myTaste.se

Lchf Chokladtårta, med Apelsin och Whiskeysmak

Lchf Chokladtårta, med Apelsin och Whiskeysmak
 
Tårtdags kanske till kaffet, eller till glöggen, valet är fritt. 
Mäktig är den så den räcker till många. Här har jag valt att smaksätta med apelsin och whiskey, men man kan blanda i den smaken man gillar bäst. Prova lite pulverkaffe och rom, vilket också är gott, eller bara hallon.
Den går utmärkt att bara äta som en vanlig mjukchokladkaka också. Kan man inte äta nötter så byt ut dessa mot sesamfrön eller dyligt.
 
 
Mjuk chokladkaka
 
4 ägg
3 dl mandelmjöl
1 msk fiberhusk
1 tsk stevia
2 tsk bakpulver
1 msk kakao
100 mörk choklad
100 gram smör
1 dl vispgrädde
 
Sätt ugnen på 175 grader
Vispa äggen fluffiga
Blanda samman mandelmjöl, stevia, bakpulver, kakao.
Smält smöret och tillsätt chokladen, samt grädden.
Blanda ner "mjöl"blandningen i äggvispet och tillsätt smörblandningen.
Blanda väl och låt svälla i ca. 10 minuter
Häll smeten i en springform med avtagbar kant.
Här kan man om man vill, tillsätta hallon, eller jorgubbar. Tryck ner ett par bär, rakt ner i formen
Grädda i undre delen av ugnen i ca. 20 minuter, höj sedan plåten till i mitten och fortsätt grädda i 10 minuter till. Känn efter med en provsticka om kakan är torr.
 
 
 
Chokladmousse
 
Används som fyllning i lager 1 nere från räknat samt som glasyr över hela kakan
200 gram mörk choklad
2 äggulor
3 dl grädde
3 msk whiskey eller rom
 
Smält chokladen, tillsammans med spriten
rör ner äggulorna försiktigt och tillsätt den vispade grädden
 
 
Chokladkräm
 
Används som fyllning på 2:a lagret
 
200 philadelphiaost
1 msk smör
100 gram mörk choklad
zest och saften från en apelsin
 
Smält chokladen, och blanda ner den i osten och zesen. Tillsätt apelsinsaften tillsammans med det kalla smöret.
Blanda tills att det blir en jämn smet.
 
 
Chokladtårtan
 
Dela den kalla chokladkakan i tre delar.
Lägg på 1/3 chokladmoussen, på det första lagret, där efter all chokladkrämen på det andra.
Täck hela kakan med resterande chokladmoussen, och lägg på lite clementin- eller apelsinfiléer.