Matpaj, Kesokaka eller Bröd (Lchf)
Har hittat ett jättebra recept på pajdeg utan mjöl, och som har lågt kolhydratinnehåll. På bilden har jag använt degen till en kycklingpaj, ni ser även Kesokakan, som smakar som ostkaka samt mandel- och nötbrödet, jag hade med i mitt förra inlägg.
Kycklingpaj
Pajdeg
2,5 dl mandelmjöl
½ dl kokosmjöl
½ dl ssamfrön
2 msk profibrer
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
50 gr smör
ev. 1-2 tsk kallt vatten
1 ägg
Börja med att sätta ugnen på 200 grader
Blanda alla torra ingredienser i en matberedare, tillsätt smör och ägg samt vatten tills att det bildar en fast massa.
Låt degen ligga kallt i ca 30 minuter
Smörj en pajform med höga kanter, jag brukar klippa till en botten av bakplåtspapper som jag lägger i.
Tryck ut degen i botten samt upp på kanterna.
Sätt in formen för att förgrädda pajdegen i ca. 7-8 minuter
Kycklingfyllning
Två stekta eller grillade kycklingfiléer eller rester från en hel tillagad kyckling
1 röd paprika i bitar
1 grön paprika i bitar
1 burk champinjoner
1 dm purjolök
salt o peppar
4 ägg
2 dl grädde
2 dl cream fraiche
1,5 dl riven ost
Börja med att låta champinjonerna rinna av, stek sedan dem tillsammans med alla grönsakerna tills att de blir lite mjukare
Skär kycklingen i mindre bitar och tillsätt den till grönsaksblandningen.
Salta o peppra
Blanda samman ägg och mejerierna
Lägg grönsaks- och kycklingblandningen i pajformen, häll över äggblandningen och strö till sist över osten
Ställ in formen i ugnen och grädda i ca 30-40 minuter, prova med provsticka att äggstanningen har stelnat
Kesokaka / ostkaka
300 gram keso
3 st bittermandlar
10 st vanliga sötmandlar
2 dl vispgrädde
2 ägg + 2 äggulor
Börja med att sätta ugnen på 175 grader
Häll keson i ett durkslag och låt den rinna av en halvtimme
Mal under tiden bitter- och sötmandeln
Vispa ägg och vispgrädden i en bunke, tillsätt den avrunna keson och mandeln.
Häll smeten i en smord ugnssäker form
Grädda i ugnen i ca.60 minuter, servera med hallon och vispad grädde