3 sorters Bröd (Lchf)
Här kommer tre sorters recept på bröd som har lågt kolhydratinnehåll. Limpan i mitten är vår favorit, men alla är väldigt goda.
Räknat från vänster
Bröd 1
Nyttigbröd
8 ägg
1,5 dl kokosmjöl
3,5 dl mandelmjöl
1 msk husk
1 msk bakpulver
1 dl krossade linfrön
3 dl vatten
1 tsk brödkrydda
2 msk frön solros eller pumpa
Börja med att sätta ugnen på 200 grader
Knäck alla äggen i en bunke och vispa dem pösigt
Blanda samman alla torra ingredienser i en separat skål
Till sätt ”mjölblandningen” i omgångar tillsammans med vattnet i äggvispet, med en slickepott.
Forma degen till två limpor, lägg dem antingen i formar eller direkt på bakplåtsklädd plåt.
Strö fröna över brödkakan och tryck till lite så de fastnar.
Sätt in dem i ugnen nedre delen av i ca. 30 minuter.
Kolla om de är färdiga, genom att stjälpa upp dem försiktigt och knacka under, för att kolla om de låter ihåliga.
Låt dem svalna innan man skär i dem.
Bröd 2
Mandel- och nötbröd
250 gr kesella eller cream fraiche
6 ägg
100 gr mandel
50 gr nötter
50 gr sesamfrön
2 msk husk
1,5 tsk salt
2 tsk bakpulver
2 msk väska i form av vatten, Rom eller Whisky
100 gr grovhackad mandel
1 tsk brödkryddor
Börja med att sätta ugnen på 175 grader
Knäck alla äggen tillsammans med kesellan eller cream fraiche i en bunke och vispa samman dem.
Mal nötter och blanda samman dem tillsammans med resten av de torra ingredienserna.
Tillsätt ”mjölblandningen” i omgångar tillsammans med vätskan i äggvispet, med en slickepott.
Låt smeten stå och svälla i minst 10 minuter.
Klicka i smeten i en smord bakform 1,5 liters.
Sätt in formen i nedre delen av ugnen i ca. 80 min.
Kolla om det är färdigt, genom att stjälpa upp brödet försiktigt och knacka under, för att kolla om det låter ihåligt
Låt brödet svalna innan man skär i det.
Bröd 3
Jul limpan
8 ägg
50 gr smör
1 dl vätska tex vatten/öl
1 dl kokosmjöl
2 dl mandelmjöl
1,5 dl profibrer
2 tsk bakpulver
1 msk husk
1 tsk blandade julkryddor, typ ingefära, kanel, kryddnejlika eller pomerans/ eller brödkryddor
Börja med att sätta ugnen på 175 grader
Smält smöret tillsammans med kryddorna.
Vispa äggen luftigt i minst 5 minuter
Blanda alla torra ingredienser i en separat skål
Tillsätt det smälta smöret till äggen tillsammans med ”mjölblandningen” och vätskan med en slickepott
Blanda väl och häll smeten i en smord bakform.
Sätt in formen i nedre delen av ugnen i ca. 40min.
För att kolla om det är färdigt, stjälp försiktigt upp det och knacka under, för att kolla om den låter ihåliga.
Låt brödet svalna innan man skär i det.