Fänkålsgratäng
Visste ni att;
Fänkål hör hemma i Medelhavsområdet. Den odlades redan i det forntida Egypten, och som kulturväxt spred den sig från Grekland och Rom över hela Europa.
Idag har jag använt denna grönsak från Medelhavet till att göra en fänkålsgratäng.
Vi åt den till torskpaket som jag grillat på grillen, med sparris och en grönsallad.
Fänkålsgratäng
2 st fänkål
1 gullök
3 msk smör
2 dl grädde
100 gram riven parmesanost
Salt o peppar
Sätt ugnen på 200 grader
Skär bort stocken i mitten på fänkålen och skiva fänkålen i tunnare strimlor
Skär löken i skivor
Koka upp saltat vatten och koka fänkålen i ca. 10 minuter
Låt fänkålen rinna av i ett durkslag och varva sedan lök och fänkål tillsammans med kryddorna i en ugnsfastform.
Häll över smör och grädde och strö över osten.
Gratinera i ca. 45 minuter.
Smakrik måltid!