myTaste.se

Fänkålsgratäng

 

Visste ni att;


Fänkål hör hemma i Medelhavsområdet. Den odlades redan i det forntida Egypten, och som kulturväxt spred den sig från Grekland och Rom över hela Europa.

Idag har jag använt denna grönsak från Medelhavet till att göra en fänkålsgratäng.

Vi åt den till torskpaket som jag grillat på grillen, med sparris och en grönsallad.

 






Fänkålsgratäng


2 st fänkål

1 gullök

3 msk smör

2 dl grädde

100 gram riven parmesanost

Salt o peppar


 

Sätt ugnen på 200 grader


Skär bort stocken i mitten på fänkålen och skiva fänkålen i tunnare strimlor


Skär löken i skivor


Koka upp saltat vatten och koka fänkålen i ca. 10 minuter


Låt fänkålen rinna av i ett durkslag och varva sedan lök och fänkål tillsammans med kryddorna i en ugnsfastform.


Häll över smör och grädde och strö över osten.


Gratinera i ca. 45 minuter.

 

Smakrik måltid!