myTaste.se

Bakbehov

Igår vaknade jag med ett akut bakbehov. Det blev i brödbak i rågenstecken. Rågmjöl både på längden och tvären.
På bilden ser ni dagens skörd, det blev rågbitar, råglimpor, korgbröd och rågkakor. Jag använder Dr Oetker jäsblandning, vilken jag tycker fungerar kanonbra. Brödet behöver endast jäsa en gång, det går jättefort att baka då.
 
 
 

 
Rågbitar  24st
 
1 påse Dr Oetker Jäsblandning
6 dl vatten
1 dl olja
1 msk salt
1/2 dl sirap
1/2 påse vörtkryddor
ca. 1 1/2 l rågsikt
 

 
Sätt ugnen på 200º
 
Häll jästen i en bunke, tillsätt vattnet vilket är värmt till ca. 40 grader, tillsammans med resten av ingredienserna, och nästan allt mjölet.
 
Knåda degen väl i en assistent.
 
Tag upp och kavla ut degen till en stor kaka, som passar i en braspanna.
 
Dela upp kakan i 24 delar med en vass kniv.
 
Låt jäsa i 40 minuter, under en handduk.
 
Grädda i 30 minuter.
 

 
 
Råglimpor   2 st
 
1 påse Dr Oetker Jäsblandning
6 dl vatten
1 dl olja
1 msk salt
1/2 dl sirap
1 dl linfrön
1 dl solrosfrön
1 dl berberisbär
1/2 påse vörtkryddor
ca. 8 dl rågsikt
ca. 8 dl vetemjöl
 

 
Sätt ugnen på 200º
 
Häll jästen i en bunke, tillsätt vattnet vilket är värmt till ca. 40 grader, tillsammans med resten av ingredienserna, och nästan allt mjölet.
 
Knåda degen väl i en assistent.
 
Tag upp och dela upp degen i två delar.
 
Forma till brödform och lägg dem i formar.
 
Låt jäsa i 40 minuter, under en handduk.
 
Grädda i 50-60 minuter.
 
 
Korgbröd   2 st
 
1 påse Dr Oetker Jäsblandning
6 dl vatten
1 dl olja
1 msk salt
1/2 dl sirap
3 dl kruskakli
1/2 påse vörtkryddor
ca. 1, 3 l rågsikt
 

 
Sätt ugnen på 200º
 
Häll jästen i en bunke, tillsätt vattnet vilket är värmt till ca. 40 grader, tillsammans med resten av ingredienserna, och nästan allt mjölet.
 
Knåda degen väl i en assistent.
 
Tag upp och dela upp degen till två delar.
 
Forma varje del till en rund kaka, pudra vanliga brödkorgar tex. i plast med mjöl. Lägg brödbullen i korgen och låt den jäsa, så att brödet får mönster av korgen.
 
Låt jäsa i 40 minuter, under en handduk.
 
Tippa upp brödet med den mönstrade delen uppåt.
 
Grädda i ca. 40 minuter.

 
Rågkakor   4 st
 
1 påse Dr Oetker Jäsblandning
6 dl vatten
1 dl olja
1 msk salt
1/2 påse vörtkryddor
1/2 msk ättikssprit
ca. 8 dl fint rågmjöl
ca. 8 dl vetemjöl
 
 
 
Sätt ugnen på 225º
 
Häll jästen i en bunke, tillsätt vattnet vilket är värmt till ca. 40 grader, tillsammans med resten av ingredienserna, och nästan allt mjölet.
 
Knåda degen väl i en assistent.
 
  • Ta upp och knåda degen på mjölat bakbord och dela den sedan i 4 delar.
 
  • Platta ut de fyra degdelarna till runda kakor som är ca 16 cm i diameter.
 
  • Lägg kakorna på bakpappersklädda plåtar, nagga dem och låt dem sedan jäsa i yetterligare 30 minuter.
 
  • Grädda mitt i ugnen i 225 grader i 12-15 minuter