myTaste.se

Bön- och grönsaksgratäng

 Vi skulle ha helgrillad lax till middag med ärtpesto, men vad skulle jag ha till? Kollade i mitt skafferi, för att få lite idéer. Där stod bland annat burkar med stora vita bönor. Vita bönor har jag endast använt till chili con carne förut, då låg de i tomatsås. Vad gör man då med dessa? Hjärnan snurrade till, och fram kom att man kan ju tillaga dem i ugnen som en gratäng tillsammans med andra grönsaker. Sagt och gjort, gratäng skulle det bli.






Bön- och grönsaksgratäng

400 gram stora vita bönor,färdigkokta

1 röd paprika

2 rostade paprikor

3 tomater

4 soltokade tomater

1 röd lök

200 gram färsk bladspenat

150 gram mozzarella

2 msk olivolja

2 tsk balsamikovinäger

salt och peppar





Sätt ugnen på 225 grader.

Skär grönsakerna i mindre bitar, och lägg dem i en ugnssäker form.

Häll av bönorna och tillsätt dem till formen och blanda om.

Fördela osten över grönsakerna, häll över olja, vinäger och krydda.

Grädda i ugnen i ca.30 minuter.










Ärtpesto

2 dl gröna ärtor

2 dl solrosfrö

1/2 hackad vitlöksklyfta

1 dl stark ost

1 dl olivolja

salt o peppar





Koka upp ärtorna ett par sekunder, spola dem kalla.

Blanda ner alla ingredienserna i en matberedare eller i en skål och kör med en mixerstav, tills att det blir en slät massa.










Serveras till fisk och en grönsallad.