Bön- och grönsaksgratäng
Vi skulle ha helgrillad lax till middag med ärtpesto, men vad skulle jag ha till? Kollade i mitt skafferi, för att få lite idéer. Där stod bland annat burkar med stora vita bönor. Vita bönor har jag endast använt till chili con carne förut, då låg de i tomatsås. Vad gör man då med dessa? Hjärnan snurrade till, och fram kom att man kan ju tillaga dem i ugnen som en gratäng tillsammans med andra grönsaker. Sagt och gjort, gratäng skulle det bli.
Bön- och grönsaksgratäng
400 gram stora vita bönor,färdigkokta
1 röd paprika
2 rostade paprikor
3 tomater
4 soltokade tomater
1 röd lök
200 gram färsk bladspenat
150 gram mozzarella
2 msk olivolja
2 tsk balsamikovinäger
salt och peppar
♦
Sätt ugnen på 225 grader.
Skär grönsakerna i mindre bitar, och lägg dem i en ugnssäker form.
Häll av bönorna och tillsätt dem till formen och blanda om.
Fördela osten över grönsakerna, häll över olja, vinäger och krydda.
Grädda i ugnen i ca.30 minuter.
♥
Ärtpesto
2 dl gröna ärtor
2 dl solrosfrö
1/2 hackad vitlöksklyfta
1 dl stark ost
1 dl olivolja
salt o peppar
♦
Koka upp ärtorna ett par sekunder, spola dem kalla.
Blanda ner alla ingredienserna i en matberedare eller i en skål och kör med en mixerstav, tills att det blir en slät massa.
♥
Serveras till fisk och en grönsallad.