myTaste.se

Köttförsröra med hetta

I dag var jag och grannen på jakt efter växter till våra trädgårdar. Vi körde till en by som heter Oppmanna, med där var handelsträdgården semesterstängd. Konstig tid att ha semester när man har handelsträdgård, så vi fick tänka om. Vi fort till Solhaga handelsträdgård istället.

Där inhandlades;


Wisterian vilket är en vitt blåregn





Björnbär





Clematis vitalba 'Summer Snow'





Lavendel

File:Lavendel 2.jpg


De är nu alla planterade i min pergola, det kommer att bli så fint tillsammans, med min vindruvsranka som har klängt sig mer än halvvägs i taket nu.


Nu till middagstipset. Med köttfärs kan man göra det mesta, i dag gjorde jag en köttfärsröra med hetta, i form av sambal oelek och feferonie. En grönsallad är perfekt till den heta köttfärsen.




Köttfärsröra med hetta

1 kg färs av något slag

1 burk kidneybönor

1 röd lök (hackad)

1 vitlök (hackad)

5 feferoni (skivad)

1 ask tomatkross med örtsmak

1 dl chilisås

1 tsk sambal oelek

1 dl vatten

salt och peppar



Bryn färsen tillsammans med röd lök och vitlök. Tillsätt kryddor, tomatkross och feferoni.

Blanda ner sambal oelek, chilisås och vatten, låt småkoka i 10 -15 minuter under lock, sista 5 minuterna utan lock.




Grönsallad

100 gram färsk bladspenat

2 röda paprikor

3 tomater

1 dl pumpakärnor



Blanda samman allt till en sallad.






Skördedags i trädgårdslandet.

Till fikat i kväll blev det rabarbersmulpaj och vaniljsås.
Passade även på att göra en omgång med rabarberkräm, som kommer att avnjutas med kall mjölk i morgon till frukost.




Smulpaj med rabarber


1 kg rabarber

1 1/2 dl sötmandel

1 1/2 dl hasselnötter

1 1/2 chashwnötter

1 1/2 oskalade sesanfrön

1 1/2 dl havregryn (glutenfri ren havre)

1 1/2 dl krossat bovete

1 1/2 dl flytande smör

1 1/2 msk honung





Sätt ugnen på 200 grader

Mal alla nötterna med en matberedare eller mixer till att de är finfördelade.

Blanda med resterande ingredienserna i en stor skål.

Skala och skär rabarberna i småbitar, blanda ner dem i skålen med smuldegen, och blanda väl.

Häll allt i en ugnsfastform, och grädda i ca. 40 minuter.





Ätes med fördel tillsammans med vaniljsås eller glass.




Smakrik måltid och efterrätt!