myTaste.se

Lax- och spenatpaj

Några dagar innan jul åt vi varmrökt lax till middag.  Även om hela familjen älskar lax, blir det alltid en lite bit över. Så jag tänkte att jag skulle prova att göra en lax- och spenatpaj. Den blev kanongod! Tänkte jag skulle tipsa er om detta recept, perfekt att använda till överbliven lax från julbordet.
 
 

 

Lax- och spenatpaj

 

4 dl mjöl( glutenfritt)

(1 msk husk, om du använder glutenfritt mjöl)

125 gram smör

2 msk vatten

½ tsk salt

 

2 – 3 dl varmrökt lax i bitar

1 rödlök i tunna skivor

3 dl färsk spenat

3 ägg

2 dl creme fraiche

Salt o peppar

2 dl riven ost

 

 

Sätt ugnen på 200º.

 

Häll ner mjöl, husk, saltet i en matberedare, tillsätt smöret.

Efter några sekunder tillsätt vattnet.

Kör tills att det nästan går ihop till en deg, knåda försiktigt samman det förhand.

Låt degen vila i kylen, ca.30 minuter.

Knåda och klä en pajform med degen.

Förgrädda i ca 10 minuter.

Blanda under tiden samman ägg, crème fraiche och kryddor.

Fördela spenat, lök och lax i pajformen, häll över äggblandningen och sist osten.

Grädda tills att äggstanningen stannat, ca.30 – 40 minuter

 

Servera med en grönsallad